close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Backstreet Kvíz!!

22. dubna 2010 v 10:29 | © SweetyMole
ODPOVĚDI NAPIŠTE DO KOMENTÁŘŮ!!

1. Oficiální den vzniku Backstreet Boys je
a) 14.10.1997  b) 20.4.1993  c) 30.6.2000

2. Jaký byl první vydaný singl?
a) Bigger  b) We've got to goin' on  c) The One

3. Jaké je složení Backstreet Boys v této době?
a) Kevin, Howie, Dan a Petr  b) Brian, Mickey, Nick a George  c) AJ, Brian, Howie a Nick

4. Jejich první CD?
a) Backstreet's Back  b) Millenium  c) Backstreet Boys

5. V jakém roce byl vydán singl "Larger Than Life"?
a) 2002  b) 1999  c) 1993

6.Kdy se Nick Carter narodil?
a) 28.1.1980  b) 30.12.1975  c) 21.3.1992

7.Syn Howieho Dorougha se jmenuje
a) Howie ml.  b) Aaron  c) James

8.Kevin se zúčastnil soutěžní show
a) Fear Factor  b) Bonnie Hunt  c) Japan Station

9.Jeden člen kapely se podrobil odvykací kůře ze závislosti na alkoholu. Který to byl?
a) Brian  b) AJ  c) Howie

10.Jak se jmenuje syn Briana Littrella?
a) Mason  b) Nick  c) Baylee

11.Jak se jmenuješ společnost, kterou vede Leighanne Littrell?
a) Wylee  b) Dogs Bags  c) BriLei

12.Při jedné písničce si Nick sahá na koncertě do kalhot. Jde o koncerty v rámci tour This Is Us. Jaká to je písnička?
a) The One  b) She's a Dream  c)  Show me the meaning...

13.Kdo nahradil Kevina když odešel ze skupiny?
a) Nikdo  b) Kevin neodešel  c) Roger

14. Proč se jmenují Backstreet Boys?
a) Protože si hráli na zadní ulici  b) Kvůli obchodu v ulici  c) Jen tak

15.Backstreet Boys také koncertovali v Praze. Jaký rok to byl?
a) 2003  b) 1999  c)2009

Bohužel jsem to trochu zredukovala ale ty otázky jsou naprosto jednoduchý takže asi vás bude hodně vyhraných takže to ještě domyslím =D Změna =D Máte celý den na to =D Uvidíme kolik vás přijde =D
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alex Alex | Web | 22. dubna 2010 v 10:35 | Reagovat

super blog :)

2 Brige Brige | Web | 22. dubna 2010 v 10:51 | Reagovat

1. b
2. b We've got to goin' on
3. cha..ted si mě dostala:D a:D nebo c a chybí ti tam kev:D
4. c) Backstreet Boys
5. b) 1999
6 a) 28.1.1980
7.c) James
8.a) Fear Factor
9.b) AJ
10.c) Baylee
11.a)) Wylee  
12.b) She's a Dream (to cheš abych se tu uslintala?:D)
13.a) Nikdo
14. b) Kvůli obchodu v ulici
15. c)2009

3 Baby Jane Baby Jane | Web | 22. dubna 2010 v 11:05 | Reagovat

1.b 2.b 3.c 4.c 5.b 6.a 7.c 8.a 9.b 10.c 11.a 12.b 13.a 14.b 15.c .NEBOJ NEOPISOVALA JSEM OD BRIGE ;-) !

4 Ricky Ricky | Web | 22. dubna 2010 v 12:02 | Reagovat

Sakra, přišla jsem pozdě:(((

5 Ricky Ricky | Web | 22. dubna 2010 v 12:31 | Reagovat

To je super, hned jdu na to:)
1. b
2. b
3. c
4. c
5. b
6. a
7. c
8. a
9. b
10. c
11. a
12. myslím, že to bylo při b
13. a
14. b
15. c

6 Jisinka Jisinka | Web | 22. dubna 2010 v 16:00 | Reagovat

ty jo, díky!!! já to na blogu četla až teď, ale nevim, jestli budu vědět všechno, ale snad jo ;), tak já jdu na to :-D
1. b)
2. b)
3. c)
4. c)
5. b)
6. a)
7. c)
8. a) (akorát jsem to neviděla :-()
9. b)
10. c)
11. a)
12. b) (vzpomínám na Prahu... :-D)
13. a)
14. b) (nebyl to ten Backstreet Market???)
15. c) (tak pozdě! :-? :-D)

7 kiki kiki | Web | 22. dubna 2010 v 17:47 | Reagovat

1.b :-)
2.opět b We ve got to goin on
3.c to je jasné
4.Jasně že c Backstreet Boys
5.b v roce 1999 :-)

8 kiki kiki | Web | 22. dubna 2010 v 17:57 | Reagovat

jejda jsem omylem zmáčkla enter takže jdu pokračovat
6.Samozřejmě že to je a
7.c je to Janes
8.za a,páč jsem se na to nedávno koukala

9 kiki kiki | Web | 22. dubna 2010 v 17:59 | Reagovat

já se omlouvám mě domanějak blbne comp :-(

10 kiki kiki | Web | 22. dubna 2010 v 17:59 | Reagovat

dokončím zítra

11 Wicki Wicki | Web | 22. dubna 2010 v 18:55 | Reagovat

1-b
2-b
3-Dan xD xD Mickey...xD
c
4-c
5-b
6-a
7-c
8-a♥
9-b
10-c-Baylee
11-a
12-xD b
13-a
14-b :)
15-2009 (c)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama